For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Sennay Ghebreab, Mieke van Heesewijk en Quirine Eijkman tijdens de lancering (Fotograaf: Mike Breeuwer)

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op Amsterdam Science Park drukten dr. Sennay Ghebreab (ICAI), Mieke van Heesewijk (SIDN fonds) en Quirine Eijkman (College voor de Rechten van de Mens) gezamenlijk op de rode knop: de online cursus is nu voor iedereen gratis toegankelijk.

 

Deze ethiek cursus is een inhoudelijk vervolg op de populaire Nationale AI-Cursus uit 2018 waar inmiddels meer dan 300.000 mensen mee zijn bereikt. In die cursus stond vooral de technologie centraal, maar cursisten lieten in de evaluaties weten vooral nieuwe vragen te hebben. Die vragen gingen over de vrees dat algoritmen kunnen discrimineren of dat consumenten de dupe zouden worden van hun eigen data.

“Nauwelijks bekomen van de toeslagenaffaire en grove privacyschendingen door techbedrijven is het hoog tijd dat iedereen in Nederland snapt hoe AI werkt en welke ethische dilemma’s om de hoek komen kijken als data en algoritmen worden ingezet”, aldus initiatiefnemer Jim Stolze.


Data-dilemma’s en mensenrechten

Dit soort vragen zijn nu het uitgangspunt van de Nationale AI & Ethiek Cursus. De cursus bestaat uit 9 hoofdstukken waarin diverse experts de rol van docent op zich nemen:

  • Dr. Katleen Gabriels: Wat is ethiek?
  • Mieke van Heesewijk: Het internet is nog niet kapot
  • Prof. José van Dijck: Het probleem van Facebook
  • Dr. Sennay Ghebreab: Kunstmatige ongelijkheid
  • Sander Duivestein: Deep fakes en desinformatie
  • Prof. Jeroen van den Hoven: Ethiek op de tekentafel
  • Quirine Eijkman: Solliciteren bij een robot
  • Mr. Dr. Reijer Passchier: AI en de democratie
  • Merel Koning: Je hebt wél wat te verbergen!

In de verschillende hoofdstukken wordt de cursist geconfronteerd met dilemma’s waarbij een knoop doorgehakt moet worden. Later is ook inzichtelijk hoe andere cursisten daarover dachten. De lesstof bestaat verder uit een afwisseling van video’s, teksten, animaties en illustraties.


Financiële steun

De online cursus is gratis dankzij financiële steun van het kenniscentrum ICAI, het SIDN fonds en een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.