For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Prof. Dr. M.L. Kersten, emeritus hoogleraar Informatiesystemen i.h.b. multi-media databases is op 6 juli 2022 overleden in de leeftijd van 68 jaar.
Martin Kersten
Martin Kersten

In 1992 ging Martin Kersten werken bij het Informatica Instituut en in 1993 werd hij professor. Martin Kersten was een goed docent in de theorie van databases, een uitstekende onderzoeker, en een leidend voorbeeld in de valorisatie van onderzoek. Zijn werk zal nog lang voortleven in de hoofden en producten van velen.

In memoriam

Bron: CWI

Martin kwam op 1 augustus 1985 in dienst bij het nationale onderzoeksinstituut Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Na zijn pensionering zette hij zijn werk fulltime voort als directeur van de spin-off MonetDB Solutions. Als emeritus-hoogleraar informatica was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In 2021 kreeg hij vanwege zijn uitzonderlijke prestaties een koninklijke onderscheiding: hij werd benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Martin verkende nieuwe onderwerpen en geheel nieuwe gebieden in de data-intensieve informatica, en gaf van 1985 tot 2011 leiding aan een grote groep onderzoekers. Daarnaast wist hij de onderzoeksresultaten te vertalen naar de praktijk middels projecten met bedrijven, het oprichten van spin-offs en het bouwen van MonetDB, een softwaresysteem waarvan de architectuur nu breed toegepast wordt in veel wetenschapsgebieden en door het bedrijfsleven en overheidsorganisaties.

Hij maakte als een van de prominente senior-onderzoekers, vanaf het eerste jaar dat CWI een managementteam instelde in 1996, gedurende een groot aantal jaar deel uit van dit team.
Martin heeft door de jaren heen diverse grote projecten verworven voor zijn onderzoeksgroep en het instituut, zoals WTCW/MIA, MultimediaN en SciLens.

De directeur CWI benoemde hem per 1 januari 2011 tot Fellow.

We zullen ons Martin blijven herinneren als een gedreven onderzoeker, vol met visionaire ideeën en  een tomeloze energie, die tegen de stroom in durfde te roeien. Voor hem stond het bouwen van een sterk team voorop en gaf hij jonge medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen en bood hen de bescherming die daar soms voor nodig was.

Op de website van CWI staat een uitgebreid in memoriam.