For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Rick Quax, senior onderzoeker Computational Science Lab
Copyright: FNWI
Dit project is uniek doordat het meerdere disciplines zal combineren in één simulatie, en daardoor afwegingen inzichtelijk kan maken, in nauwe samenwerking met de deskundigen en bestuurders zelf, Rick Quax, senior onderzoeker Informatica Instituut - Computational Science Lab

In dit twee jaar durende project, gefinancierd door de NWO, kijken de onderzoekers naar de besluitvorming rondom COVID-19, en de gevolgen daarvan op de zorg en de samenleving. Het doel is een vorm van management te ontwikkelen, waarmee sneller ingespeeld kan worden op de voortdurend veranderende omstandigheden. Het onderzoeksproject Adaptive systems based pandemic management to improve resilience of healthcare and society wordt uitgevoerd onder leiding van Radboudumc-hoogleraar Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc.

Een belangrijke term hierbij is het begrip veerkracht, dat gaat over hoe snel iets of iemand zich herstelt na een gebeurtenis. Om deze veerkracht van de zorg en samenleving te bestuderen, gaan de onderzoekers een zogeheten adaptief pandemiemanagement ontwikkelen.

De toegekende subsidie is € 726.000,00 en valt onder de call van NWO voor Complexiteitsonderzoek rond de COVID-19 crisis. Aan het onderzoek doen, naast genoemde partijen, ook GGD Gelderland-Zuid en andere decentrale - en beleidsorganisaties mee.

Marcel Olde Rikkert: ‘Zowel de zorg-, als overheidsinstanties en belangrijke regionale en centrale beleidsorganen gaan samen een flexibele (adaptieve) aanpak ontwikkelen voor toekomstige pandemieën. Hierbij wordt o.a. ook gebruik gemaakt van methoden uit de complexiteitswetenschap. Het resultaat van ons onderzoek beoogt een vorm van management dat zich zo optimaal mogelijk aanpast aan de steeds wisselende omstandigheden tijdens een landelijke crisissituatie, zoals de COVID-19 pandemie.’