For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Lars Buitinck (UvA-IvI en Netherlands eScience Centre) ontwikkelde in samenwerking met communicatiewetenschappers van de UvA een methode die automatisch emoties in (amateur)films herkent. Buitinck presenteerde zijn methode tijdens de 37e editie van de internationale conferentie 'European Conference on Information Retrieval' in Wenen.

Sociale wetenschappers doen onderzoek naar emoties die films oproepen bij kijkers, om zo beter de rol van media in maatschappij en cultuur te begrijpen. Het in kaart brengen van welke emoties een film oproept kan bovendien van toepassing zijn in het aanbevelen van films die de gebruiker mogelijk interessant vindt (zoals bijvoorbeeld Netflix doet). Een uitdaging bij het in kaart brengen van emoties van kijkers is dat het lastig en kostbaar is om te meten. De methode die door Buitinck en collega's is ontwikkeld meet welke emoties films losmaken door amateurfilmrecensies te analyseren. 

Meerdere emoties binnen een zin

Onderzoek naar emotieherkenning richtte zich voorheen vooral op het herkennen van emoties op zinsniveau en beperkte zich tot een binair onderscheid: een zin drukt een ofwel positieve, ofwel negatieve emotie uit. Buitincks nieuwe methode is in staat binnen een enkele zin meerdere emoties te herkennen. De methode maakt gebruik van statistische patronen in woordgebruik om uitdrukkingen van emoties te identificeren, maar houdt daarnaast rekening met correlaties tussen menselijke emoties (welke emoties komen vaker samen voor?).

Tekst-analyse op filmrecensies van het internet

Voor het ontwikkelen van deze methode hebben de onderzoekers filmrecensies van het internet geplukt, en daarin handmatig uitdrukkingen van emoties geïdentificeerd (welk woorden drukken een emotie uit?) en geclassificeerd (welke emotie wordt uitgedrukt?). Met deze verzameling van recensies en emoties is het vervolgens de taak een algoritme te ontwikkelen dat de emoties in recensies net zo goed kan herkennen als de communicatiewetenschappers zelf. Buitincks algoritme is in staat in 85% van de gevallen de door de wetenschappers geïdentificeerde emoties ook te herkennen.

Dataset

Naast het presenteren van twee nieuwe algoritmen om meerdere uitdrukkingen van emoties binnen een zin te herkennen, publiceert Buitinck de dataset van recensies en geïdentificeerde emoties, zodat andere wetenschappers ermee aan de slag kunnen gaan. Bekijk de dataset

Publicatiegegevens

Buitinck L, van Amerongen J, Tan E, de Rijke M.  2015.  Multi-emotion detection in user-generated reviews. ECIR 2015: 37th European Conference on Information Retrieval.