Kunstmatige intelligentie

Zelfsturende auto’s, Siri en filmsuggesties in Netflix: kunstmatige intelligentie is overal. Steeds vaker worden computers ingezet voor het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is. In de bachelor Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden.Loading video..

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

In de bachelor Kunstmatige intelligentie onderzoek je bijvoorbeeld hoe robots en computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Naast wiskunde, informatica en programmeren volg je daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

Waarom Kunstmatige intelligentie aan de UvA? 

 • Interdisciplinaire studie 
  Kunstmatige intelligentie aan de UvA is een echte interdisciplinaire studie. Je krijgt vakken van docenten uit de verschillende vakgebieden; informatica, wiskunde, psychologie, filosofie en taalwetenschappen. 
   
 • Technisch karakter
  De opleiding heeft in vergelijking tot andere Kunstmatige intelligentie-opleidingen een vrij technisch karakter, met een focus op informatica en wiskunde.
   
 • Veel specialisatierichtingen
  Je afstudeerproject kun je bij een van de onderzoeksgroepen van de UvA doen en je zo specialiseren in Taal en Spraak, Logica, Informatie-ontsluiting, Beeldbewerking en Zelflerende systemen.
   
 • Recent onderzoek
  Veel docenten nemen deel aan nationale en internationale samenwerkingsprojecten. Je komt dus in aanraking met het meest recente onderzoek binnen het vakgebied.
   
 • Veel contacten in het bedrijfsleven
  Kunstmatige intelligentie is volop in ontwikkeling en de kans op een baan is groot. Daarbij heeft de UvA veel contacten in het (internationale) bedrijfsleven, zoals Infosys in India en Huawei in China.  Dit biedt unieke mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. 

Kunstmatige intelligentie iets voor jou?

Als jij regelmatig mogelijkheden ziet hoe alledaagse taken op een intelligente manier efficiënter gemaakt kunnen worden, daarnaast graag met computers werkt en wiskunde leuk vindt, dan is de opleiding Kunstmatige intelligentie misschien wel iets voor jou. Speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig, dit leer je in deze opleiding. Heb je daarnaast:

 • een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde A of B;
 • aanleg voor logica en geavanceerde wiskunde;
 • affiniteit met programmeren;
 • belangstelling voor hoe gedrag en het brein met elkaar samenhangen;
 • gevoel voor taal en filosofie;
 • interesse in het automatiseren van taken waarvoor intelligentie nodig is;
 • een ruim voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je de Engelstalige vakliteratuur kunt lezen en college kunt volgen van internationale docenten;

...dan ontmoeten we je graag bij een Bachelordag, of kom een keer proefstuderen of meelopen! 

Selectie en plaatsing Kunstmatige intelligentie 2017-2018

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Kunstmatige intelligentie een numerus fixus ingesteld. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding houd dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2019 en de selectieprocedure die gehanteerd wordt. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (zaterdag 16 of zaterdag 23 februari 2019) en een toetsdag (zaterdag 16 maart 2019).

Verschil Kunstmatige intelligentie, Informatica en Informatiekunde

Weet jij nog niet of je Kunstmatige intelligentie, Informatica of Informatiekunde wilt studeren? De opleidingen hebben een aantal overeenkomsten maar er zijn ook duidelijke verschillen. Deze zijn kort samengevat in onderstaand overzicht

Vergelijking bacheloropleidingen Informatiewetenschappen
Ozzy Ulger

Ozzy Ulger, student Kunstmatige intelligentie

‘Als je wiskunde leuk vindt, van uitdagingen houdt en het interessant vindt om dingen op te lossen, dan is Kunstmatige intelligentie de studie voor jou.’

Lees het hele verhaal van Ozzy

Verwante opleidingen


Degree programme
BSc Kunstmatige intelligentie
Type
Regular study programme
Mode
Full-time
Credits
180 ECTS, 36 months
Language of instruction
Dutch
Starts in
September
CROHO code
56981

Published by  Faculty of Science