Doorstromen vanuit hbo

De UvA heeft gespecialiseerde masters met een schakelprogramma voor hbo-studenten. In deze masters werk je met de beste mensen uit je vakgebied, en je krijgt uitgebreide mogelijkheden om je te verdiepen en ontwikkelen.

Software Engineering

Het maken van complexe software gaat nog altijd niet zonder problemen. Niet zelden worden projecten na duizenden manuren alsnog geschrapt. Dit vakgebied kijkt naar het hoe en waarom van succesvolle softwareprojecten en ontwikkelmethoden. Voorbeelden van vakken zijn: software process, software construction en software architecture. Bij elk vak zit een practicum en je sluit af met een onderzoeksproject van vier maanden.

Met een technisch vakkenpakket en goede cijfers kun je vaak meteen instromen. Anders moet je waarschijnlijk nog schakelen. Er zijn vakken zoals discrete wiskunde, logica, algoritmen en programmeertheorie. Deze kun je in zelfstudie doen, of als minor tijdens je bacheloropleiding.

Human Centered Multimedia

Computers kunnen door middel van vele innovatieve technieken intelligent met mensen communiceren. Dit vakgebied kijkt naar menselijke problemen en hoe techniek hierbij kan helpen zonder in de weg te staan. Voorbeelden van vakken zijn mobile systems; internet information en knowledge and media. Je krijgt veel practica en je sluit af met een onderzoeksproject van vier maanden.

Je schakelt meestal tot 30 punten. Voor het schakelen zijn er vakken zoals statistiek, data mining, onderzoeksmethoden, filosofische aspecten, human centered multimedia en communicatie.

Business Information Systems

Organisaties kunnen met behulp van ICT hun informatie en kennis uitwisselen en borgen. Deze master gaat over de theorie en praktijk van kennis- en informatiemanagement. Je leert waarom je vaak niet alleen systemen moet aanpassen, maar ook de organisatie zelf. Voorbeelden van vakken zijn management of non-material values; information, design and innovation; ICT and services. Je sluit je studie af met een onderzoeksproject van vier maanden.

Je schakelt meestal tot 30 punten. Daarvoor zijn er vakken zoals statistiek, kennis en leren, onderzoeksmethoden, filosofische aspecten, architectuur en infrastructuur en e-business.

System and Network Engineering

Als je grote computernetwerken of systemen bouwt zijn de standaardproducten vaak niet meer genoeg. Je hebt speciale componenten of custom oplossingen nodig. Daarom duik je bij deze master diep in de achtergronden van computernetwerken, beveiliging en digitale forensische systemen. Na enkele maanden kies je een eigen richting: netwerken of forensics. Voorbeelden van vakken zijn: distributed internet applications; offensive technologies. Daarnaast doe je twee keer een onderzoeksproject van een maand.

Bij je aanmelding maak je een aantal korte toetsen over onderwerpen als UNIX, discrete wiskunde, logica, netwerken en scripting. Mocht je de toets niet halen, dan kun je de onderwerpen bestuderen aan de hand van materialen die op onze website staan. Daarna kun je de toets nog eens doen.

Wat houdt een master in?

Tijdens de masters ga je diep in op een onderwerp dat jij interessant vindt. Je leert over de onderliggende ideeën die aan de basis liggen van de bekende technieken in je vakgebied. Hierdoor krijg je een veel beter begrip van deze bestaande ideeën, en kun je je nieuwe technieken sneller eigen maken.

Wetenschappelijk onderzoek

Daarnaast maak je kennis met wetenschappelijk onderzoek. Je leest papers, je bespreekt ze met je medestudenten en je verzint ideeën voor verder onderzoek. Daardoor bereid je jezelf voor om een goed onderzoek te doen in het tweede deel van je master. Ook leer je zo kritisch te kijken naar nieuwe ideeën en ze zorgvuldig te beoordelen.

Afstuderen

Als je wil is het mogelijk je afstuderen bij een bedrijf te doen, maar het kan ook bij een onderzoeksgroep van de universiteit. Samen met je docent zorg je dat je een onderzoek op wetenschappelijk niveau doet. Bij het onderzoek schrijf je een scriptie, ter afsluiting van je opleiding. Veel studenten gaan daarna werken bij het bedrijf waar ze afstuderen.

Toelatingseisen

Om in te stromen heb je in ieder geval een bachelordiploma nodig. Daarnaast is de toelating afhankelijk van de vakken die je tijdens je bachelorstudie hebt gevolgd; sommige bachelors sluiten beter aan dan andere. Als je nog niet alle voorkennis hebt krijg je tijdens de intakeprocedure het advies om nog een aantal schakelvakken te volgen.

Voltijd en deeltijd

Deze eenjarige masters kun je allemaal in voltijd en deeltijd volgen. Er is geen avondonderwijs, dus je volgt gewoon één of twee dagen college met de voltijdstudenten. Dat vul je aan met veel zelfstudie. Hierdoor kun je de master in twee jaar halen.

Geldzaken

De masters vallen de eerste twee jaar onder het normale tarief. Je krijgt geen studiefinanciering meer, maar je kunt nog wel geld lenen bij Duo. Voor het volgen van schakelvakken uit onze bachelorprogramma’s betaal je meestal het normale tarief. In overleg met je huidige opleiding is het soms mogelijk schakelvakken als minor te doen en mee te laten tellen voor je hbo-diploma, dan is het gratis. Neem hiervoor zelf het initiatief!

Published by  IVI

26 July 2011